poniedziałek, 26 października 2015

Kura duszona w śmietance


Dostałam sprawionego kurczaka z tzw. "podwórkowego chowu". Wspaniałe mięso, w konsystencji i smaku nieco inne od kurczaków szeroko dostępnych w sklepach. Jest ono nieco ciemniejsze, chudsze i bardziej zwarte.

W sposób opisany poniżej kurę przygotowywała zawsze moja Mama. Z jednego kurczaka otrzymamy pełen dwudniowy obiad - zupę oraz pyszne mięso na drugie danie.
Przygotowana w ten sposób tuszka jest krucha, soczysta i pełna smaku.
Polecam nie tylko na niedzielny obiad.

- kurczak
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- por
- kawałek selera
- sól, pieprz

Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę.


- podgotowane części kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka )
- 0,5 szklanki wywaru spod kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki masła
- 250  ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki bułki tartej
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz

Mięso przełożyć do rondelka, podlać wywarem. Na mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'.
Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz