środa, 14 października 2015

Tort Mleczna czekolada z karmelem

Torcik  jest lekki, przyjemny w smaku, zostaje w pamięci na długo.
Po pierwszej łyżeczce czujemy na podniebieniu delikatny smak mlecznej czekolady, kolejna łyżeczka przenosi nas na wyższy poziom doskonałości jakim jest mieszanka karmelu i ciemnej czekolady, a wszystko to zostaje przełamane cierpkością konfitury wiśniowej.


Proporcja na tortownicę 18 cm:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. 
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku.
Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej.
Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze )


Krem:
- 250 gr serka mascarpone
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki

Czekoladę rozpuścić, wystudzić. Śmietankę ubić. Letnią czekoladą rozprowadzić serek, Następnie całość delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. 

Czekoladowy karmel
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej ( min. 60 % kakao )
- 0,5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr )

Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową. 

Nasącz do biszkoptu:
- 0,5 szklanki zimnej wody
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżka ukru

Wymieszać do rozpuszczenia cukru.

Dodatki:
- herbatniki - ok 16 sztuk
- wiórki kokosowe 
- kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml

Złożenie tortu:
1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu.
2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną 1/4 dżemu. 
3. Ułożyć połowę ciasteczek. Na ciasteczka wylać 1/2 karmelu czekoladowego, przykryć pozostałymi ciastkami. Posmarować 1/4 dżemu.
4. Przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptowym. Nasączyć. Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu. 
5. Przykryć ostatnim grubszym krążkiem biszkoptu. Górę polać pozostałym czekoladowym karmelem.
6. Boki obłożyć pozostałą częścią kremu i obsypać wiórkami kokosowymi.



Tort  udekorowałam różą wykonaną z plastycznej białej czekolady. 

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale :) Ta róża jest zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.. na czekoladę plastyczną i różę przygotowałam osobną instrukcję, więc zapraszam niebawem na bloga

      Usuń