czwartek, 19 marca 2015

Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy )



Bardzo pyszna, syta i łatwa w przygotowaniu zupa.
Jarosze mogą pominąć dodatek boczku.  Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i"

Porcja na 3 głodne osoby:

- 2 średnie pory
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- 500 gr mrożonego groszku
- 30 dag boczku
- 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży
- 1-2 łyżki masła

Por ( część białą i zieloną ) pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć na sito, wypłukać piasek pod bieżącą wodą.
Boczek pokroić w plasterki odpowiednie na 1 kęs. W garnku wysmażyć plasterki boczku. Boczek odłożyć na talerzu. , Do tego samego garnka dodać masło oraz warzywa korzeniowe. Przesmażyć do zeszklenia a następnie dodać por. Dusić chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw.
Zblendować na gładki krem.

Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne.
Podawać z plasterkami wysmażonego boczku.

2 komentarze: