niedziela, 1 marca 2015

Rozpustny sernik z brzoskwiniami


Nazwa tego sernika jest adekwatna do jego smaku.
Kremowa struktura  nie pozwala poprzestać na jednym kęsie.
To ciasto nie należy do serników light. I dobrze. Jak grzeszyć to na całego. Śmietankowy smak pełnego serka przełamany soczystą brzoskwinią pozwala zapomnieć o problemach dnia codziennego.


Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm )

- 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być z wiaderka / zawartość tłuszczu nie mniej niż 5% )
- 500 gr serka mascarpone
- 9 jajek
- 200 gr masła
- 3/4 szklanki** cukru
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 1 puszka brzoskwiń


Brzoskwinie dokładnie osuszam* i kroję w kosteczkę.

Białka ubijam na sztywną pianę.

Żółtka ubijam z cukrem na puch , dodaję pokrojone w kosteczkę miękkie masło.
Jak utworzą jednolitą masę dokładam partiami ser oraz serek mascarpone. Dosypuję przesianą mąkę i kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam brzoskwinie i połowę porcji białek. Mieszam rozluźniając białkami serową masę. Następnie delikatnie mieszam z pozostałymi białkami.

Przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy.


Piekę pierwsze 20 minut w temperaturze 190 'C, następnie zmniejszam do 150'C i dopiekam kolejne 45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiam w uchylonym piekarniku około 15 minut. Następnie wyjmuję i studzę.
Ciasto można polać gorzką czekoladą bądź obsypać ciemnym kakaem.

* bardzo ważne jest dokładne osuszenie owoców z syropu
** używam szklanki o pojemności 250 ml





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz