czwartek, 5 marca 2015

Jaglany krem wiśniowo pomarańczowy ( bez mleka, cukru i jajek )



Coś dla alergików, bezglutenowców i prawdziwych smakoszy :) pyszny, gęsty i bardzo owocowy krem zrobiony  na bazie kaszy jaglanej.
Słodzony daktylami.

Na 3 pełne szklanki* kremu:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 czubata szklanka wiśni mrożonych
- 1 opakowanie daktyli
- sok z dwóch pomarańczy
- ewentualnie łyżka miodu do dosłodzenia

Daktyle włożyć do rondelka, zalać do równości wodą, gotować od momentu zawrzenia 5 minut. Odstawić.

Kaszę wsypać do rondelka, prażyć chwilę. Kiedy będzie gorąca i podprażona zalać odrobiną wrzątku. Zlać powstałe burzyny. Zalać 1 cm ponad powierzchnię  czystym wrzątkiem. Gotować 10-15 ( do miękkości). Następnie przykryć i odstawić na kolejne 5 minut.

Do kielicha blendera/malaksera przełożyć kaszę, rozmrożone wiśnie z sokiem i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić miodem.


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. kawaWszklance5 marca 2015 11:55

      i jest pyszny!...a właściwie był :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. kawaWszklance5 marca 2015 11:56

      ja się coraz częściej do nich przekonuję :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. kawaWszklance5 marca 2015 11:56

      i był apetyczny:) miał być dla synka a jedliśmy całą rodziną

      Usuń