wtorek, 14 czerwca 2016

Marynowane kulki twarogowe

Takie kuleczki są doskonałym uzupełnieniem sałatek, dodatkiem do mięs bądź też samodzielną przekąską do piwa.
Wykonanie nie jest trudne, a efekt końcowy zaskakuje.

Do wykonania około 15 sztuk kulek* należy użyć kostki tłustego sera twarogowego o wadze 250 gram. Użyty ser nie może być suchy ani też bardzo kruchy.

* nie trzeba toczyć kulek z sera, można go pozostawić pokrojonego na małe kostki

Dodatkowo zioła - tutaj można popuścić wodze fantazji. Moje kulki docelowo miały być dodatkiem do sałatek w pomidorami, więc z mieszance suszonych ziół użyłam bazylii.

Przykładowy skład:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki / bądź papryki słodkiej zwykłej

- listek laurowy
- mała suszona papryczka chili
- olej / oliwa

 I. Ser należy pokroić na części. Można pozostawić go w formie kostek, bądź też dłońmi uformować kulki, które później atrakcyjnie wyglądają w każdej sałatce


II. Zioła należy wymieszać ze sobą w miseczce, a następnie otoczyć nimi serowe kulki


III. Następnie kulki układamy w słoiku, dodajemy papryczkę i liść laurowy. Całość zalewamy olejem rzepakowym / oliwą. Ser przejdzie aromatami po upływie dwóch dób. Im dłużej przebywa w zalewie tym jest bardziej aromatyczny.
Przekąskę należy zużyć przed upływem miesiąca.




8 komentarzy:

  1. super pomysł muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. trafiłam tutaj przypadkiem ,a widze ,ze zostane na dłużej,kulki muszą być rewelacyjne jutro muszę zrobić,pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten blog oceniam bardzo wysoko bo po prostu wszystko na nim jest.To na pewno każdemu człowiekowi bardzo się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałe do sałatki oraz jako samodzielna przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł na przekąski. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Warto przygotować kilka porcji, bo pewnie szybko znikną z lodówki.

    OdpowiedzUsuń