piątek, 26 lutego 2016

Pierogi z zieloną soczewicą



Pyszne pierogi. Nie pogardzi nimi żaden mięsożerca. Farsz jest zwięzły, ale nie suchy, delikatnie słodkawy od podduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam.

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka soli

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Przykryć bawełnianą ściereczką na około 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi. 
Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem.



Farsz:
- 1,5 szklanki soczewicy zielonej
- 2 średnie cebule
- 1 średnia marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju)
- 3 łyżki oleju do podduszenia warzyw
- 1 łyżka mielonego pieprzu, sól do smaku

1. Soczewicę wraz z liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości wody (  nie solimy ). Odcedzić, usunąć liść laurowy.Zemleć w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach ( bądź utłuc tłuczkiem do ziemniaków - wtedy farsz nie będzie miał tak jednolitej struktury ).

2. Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach ( jabłkowych ), cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.

3.  Olej rozgrzać, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić. Do cebulki dodać marchewkę, posypać pieprzem. Poddusić do miękkości marchewki. Wystudzić.

4. Do soczewicy dodać podduszone warzywa, kremówkę, wyrobić razem. Doprawić solą do smaku.



Przepis dodaję do akcji Durszlaka: Wegetariański obiad


5 komentarzy:

  1. Nigdy takich nie robiłam, ale podoba mi się ten pomysł na nadzienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie spróbuj koniecznie :)

      Usuń
  2. spoko nadzienie, ja bym to ozywil papryczka chilli + kardamonem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. propozycja dodania kardamonu - do wypróbowania, dziekuję. jeżeli chodzi o papryczki chili - osobiście moim kubkom smakowym wystarczy spora ilość pieprzu. Ale kuchnia to jeden wielki eksperyment i nie należy sztywno trzymać się przepisu. To tylko baza, każdy doprawia wg własnego gustu :)

      Usuń
  3. Przepis który smakuje rewelacyjnie, uwielbiam takie dania a po nich napicie się dobrej kawy !

    OdpowiedzUsuń