niedziela, 13 grudnia 2015

Pierniczki ( miękkie po upływie doby )


Pierniczki nie potrzebują długiego leżakowania. Wystarczy im doba, aby cieszyły oko i kubki smakowe. Strukturą przypominają słynne katarzynki, są miękkie, jednak o zwartej strukturze.



Proporcja na około 40-50 sztuk.
- 2,5 szklanki mąki*
- 3/4 szklanki cukru
- 1 pełna łyżka płynnego miodu**
- 5 dag smalcu
- 2 pełne łyżki śmietany
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

* szklanka o pojemności 250 ml
** im więcej miodu w pierniczkach, tym dłużej muszą leżakować aby zmięknąć.


Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą. W razie problemów ze sklejeniem należy posiłkować się śmietaną. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać foremkami kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około dwóch centymetrów.  Piec ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 170'C.

Po upieczeniu wystudzić. Przełożyć do plastikowej miski. Wraz z ciastkami ułożyć jabłko przekrojone na 4 części ( ja dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Przykryć szczelnie folią spożywczą.
Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp.


Lukier:
- 1 białko
- 2,5 - 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać stopniowo cukier puder, a na końcu sok z cytryny.
Gęstość cukru należy  regulować ilością dodanego soku i cukru pudru.

Lukier nakładać na pierniczki przy pomocy worka cukierniczego, bądź własnoręcznie zrobionej tutki z papieru do pieczenia.
Odsyłam to Tego ( klik ) filmu. Na filmie bardzo dobrze jest pokazane w jaki sposób wykonać taką tulejkę do dekoracji cukierniczych.

Lukier jest idealnie biały i wspaniale prezentuje się na ciastkach.

7 komentarzy:

  1. Aga, czym mogę zastąpić śmietanę? Pytam, bo nie mogę nabiału;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - dodaj 2 żółtka więcej, a żeby ruszyć sodę - kieliszek wódki, albo 2 łyżeczki octu. Konsystencję dobieraj później zimną wodą. Surowe ciasto ma mieć konsystencję ciasta kruchego

      Usuń
  2. Dzięki, zaraz zabieram się za "pierniczenie";)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, ja mam pytanko, czym możemy zastąpić smaleć ? margaryną/masłem/oliwą ???
    pozdr. Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Masło będzie jak najbardziej odpowiednie. Ma wysoką zawartość tłuszczu więc pierniczki będą szybko mięknąć.

      Usuń
    2. Tak. Tłuszczu 5dag. Gdyby się nie chciało dobrze połączyć plastyczność ciasta regulujemy śmietaną. Zazwyczaj łyżka dodatkowo wystarczy. Mąki mają różną wilgotność i trzeba się dostosować do produktu

      Usuń