środa, 23 grudnia 2015

Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha )


Zapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta.
Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek.
Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki.


Proporcje na blachę 24 x 45 cm
Ciasto:
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru
- 20 dag masła / margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany kwaśnej
- szczypta soli

Dodatek:
- opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr )
- 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki bułki tartej

Kruszonka:
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki


Owoce rozmrozić i odsączyć na sicie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki ciasta zagnieść ze sobą, rozwałkować i przełożyć na blachę. Obsypać bułką tartą.
Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 'C przez ok 40 minut.
Po wystygnięciu można dodatkowo polać lukrem bądź czekoladą.

Kruszonka: do miseczki włożyć masło, cukier i mąkę. Rozetrzeć  w palcach na kruszonkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz