wtorek, 9 września 2014

Miodowe ciasto z gruszką



Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Poczynając od jajek miksuje się wszystko dodając kolejno składniki. Na koniec należy wrzucić dowolne owoce ( u mnie gruszki ) i szybkie ciacho do popołudniowej herbaty gotowe.
Reakcja sody z miodem nadaje ciastu przyjemy, herbaciany kolor,

Na tortownicę 26 cm:

- 5 jajek
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. miodu
- 3/4 szkl. oleju
- 2,5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu

- 3 duże gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie 3 łyżki maku

W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
Gruszki należy odpowiednio przygotować -  dwie tniemy na cząstki + 1 na plastry do położenia na wierzch. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny.
 Do większej miski wbijamy jaja w całości, Dodajemy cukier i miksujemy do momentu ubicia jajek na jasny krem, Następnie wlewamy miód i olej. Miksujemy kolejne kilka minut. Jak masa uzyska jednolitą strukturę zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wlewamy ocet i mieszamy.
Do ciasta dodajemy owoce i mak. Mieszamy szybo i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostatnią gruszkę cięta na plasterki.
Cisto należy piec w 180'C prze 45 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Rzeczywiście ciasto wydaje się proste, chyba wypróbuję, bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób i pochwal się:) ciacho nie jest wymyślne, a jest smaczne

      Usuń