piątek, 12 września 2014

Wilgotne ciasto czekoladowe ze śliwką, krówką i czekoladą (bez miksera)



To ciasto popełniłam kiedyś przez pomyłkę. Miałam zrobić piernik, ale tak jakoś zakręciłam się przy moim maluchu, że pomyliłam proporcje.

Improwizując powstało przepyszne ciasto czekoladowe. Jest miękkie, wilgotne, raczej w stylu brownie niż puszystego murzynka. Dajemy do niego to na co mamy ochotę - czyli ciasto idealne. Dopasowuje się do gustu jedzącego - a nie odwrotnie :)

I jeszcze jedna jego zaleta - robiąc je nie używamy miksera! całość wystarczy zamieszać widelcem i gotowe.
Z tego ciasta wyjdą też doskonałe muffinki - gdyż zasada jego wykonania jest identyczna.




Proporcje na keksówkę 35 x 12 cm

- 3 jajka
- 3/4 szkl. kefiru / jogurtu / maślanki
- 3/4 szkl. powideł ( lub kwaśnego dżemu)
- 0,5 szkl. oleju

- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody

dodatkowo:

- 1 kg drobnej węgierki pokrojonej  na cząstki ( drobna węgierka ma mniej soku niż ta duża - dlatego lepiej sprawdzi się w cieście )
- 100 gr cukierków krówek
- 100 gr (tabliczka) gorzkiej czekolady











Cukierki i czekoladę siekamy na kawałki. Mieszamy ze śliwką.
Suche składniki mieszamy ze sobą w większej misce.
Mokre rozbełtujemy w mniejszej miseczce.
Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników. Nie róbmy tego dokładnie, gdyż ciasto usiądzie. Mogą pozostać grudki.
Wsypujemy 4/3 dodatków do ciasta i szybko mieszkamy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, na wierzch wykładamy 1/4 mieszanki cukierko-owocowej. Pieczemy w 170 'C przez 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka.


Ciasto dołączam do akcji Miksera Kulinarnego !
Ciacho na widelcu
Ciasta bez miksera

2 komentarze:

  1. Ze śliwkami musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i było:) polecam :)

    OdpowiedzUsuń