piątek, 24 lipca 2015

Sushi w domu


Wykonanie sushi w domowych warunkach nie jest sztuką tajemną. Po przygotowaniu wszystkich składników zostaje zwijanie rolek. Dzięki matce bambusowej gwarantuję, że już przy drugiej nabierzecie wprawy.
Domowe sushi nie jest idealne, zawsze coś wyjdzie krzywo, jedna rolka jest odrobinę grubsza od drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza.


Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw.
Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie się Państwo znawcy, zwykły ryż też doskonale skleja dodatki i jest świetną bazą do wykonania rolek)

Zaprawę do sushi przygotowuję sama, jest o niebo lepsza i bardziej wyrazista w smaku niż ta gotowa. Do marynowania twardych warzyw ( jak marchewka ) także używam tej zaprawy.


Ryż:
1 szklankę ryżu przepłukać 3-4 krotnie do uzyskania klarownej wody, zalać 1 i 3/4 szklanką wody.
 Pod przykryciem zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 6-7 minut. Następnie wyłączyć źródło ciepła i nie odkrywając pokrywki trzymać tak ok 10-15 minut. Po tym czasie ryż należy przełożyć do miski ( legenda mówi, że najlepiej do drewnianej, ale plastikowa też będzie dobra), przykryć wilgotną ściereczką aby  nie obsychał.

Zaprawa na szklankę suchego ryżu:
- 7 łyżek octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Składniki podgrzewać ze sobą do rozpuszczenia soli i cukru. Zaprawą polać ciepły ryż i dokładnie wymieszać.

Dodatki:
- 1 ogórek ( fragment ogórka wężowego o długości równej szerokości płata nori, pokrojony wzdłuż w słupki)
- marchewka pokrojona w słomkę ( włożona do marynaty a ok. 2 godziny )
- szczypior
- avokado krojone w słupki
- krewetki*
- wędzony łosoś
- kremowy serek
- majonez
- 6 płatów nori ( prasowane glony )

- pasta wasabi i sos sojowy do podania

* krewetki nabijam na patyczki do szaszłyków, obgotowuje w osolonym wrzątku ( ok 2 minut - podgotowane, 4 minut- surowe). Następnie skrapiam sokiem z cytryny.

Zabieramy się za zwijanie rolek:

video


1. Na matę kładziemy płat nori błyszczącą stroną do dołu
2. Na płat glonów równą warstwą kłaąć ryż zostawiając z jednej strony ok 1,5 cm margines ( wystudzony, ryż rozkładam palcami, delikatnie dociskając do podkładu)
3. W 1/3 odległości od brzegu kłaść dodatki wg upodobań. U mnie w kombinacji:

a) kremowy serek, ogórek, marynowana marchewka, krewetka
b) majonez, avokado, łosoś, szczypior

4. Pomagając sobie matką zwijać rolki delikatnie dociskając, aby się nie rozwarstwiały się  podczas krojenia.
5. Ostrym nożem kroić rolki na 6-8 części.







.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz