niedziela, 3 maja 2015

Wiosenna sałatka z miruną


Stosunek warzyw do ryby jest wartością regulowną.  Jeżeli sałatka ma być posiłkiem a nie przystawką - zwiększmy ilość ryby

- 2 płaty miruny ze skórą ( lub jeden duży )
*łyżeczka otartej skórki z cytryny
  pieprz
  sól
- mała kapusta pekińska / sałata lodowa
- 1 dojrzałe awokado
- 4 jajka ugotowane na miękko
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ciętego szczypiorku



Rybę doprawiam solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smażę na oleju, studzę i delikatnie palcami rwę na kawałki. Kapustę szatkuję, awokado i ogórka kroję na cząstki, każde jajko tnę w 6 części. Na dużym półmisku układam sałatę, obkładam ją ciętymi warzywami, jajkami, rybą i ciętym szczypiorem.
Składniki dressingu mieszam ze sobą, polewam sałatkę i podaję. 

2 komentarze: