wtorek, 30 września 2014

Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów


Istnieje wiele rodzajów spaghetti, lecz to jest moim ulubionym.
Aromatyczny sos, który oblepia smakiem długie nitki makaronu. Najbardziej smakuje mi jesienią - kiedy można go przygotować na bazie świeżych pomidorów. Sos bolognese nie należy do sosów ekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków.
Zdecydowanie polecam!

Porcja na 4 osoby:

- 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 4- 5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku i bazylii ( lub 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich)
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku ( ok. łyżeczki )
- 2 łyżki oleju

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Czosnek posiekać.
Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać czosnek. Jak się podgrzeje i puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła.  Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli ( ok 40 - 50 minut) pod przykryciem. Następnie zwiększyć gaz i gotować ok. 15 minut bez pokrywki w celu odparowania wody i zagęszczeniu sosu.
Doprawić cukrem, pieprzem cayenne i solą.
Makaron spaghetti ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć do rondla z sosem. Wymieszać, odstawić na kilka minut aż makaron nabierze smaku sosu. Ewentualnie doprawić solą.
Podawać.

1 komentarz: