Poprzednio zaprosiłam Was na pysznego królika duszonego w pomidorach..
Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich, kopytek jak i ryżu czy kaszy. Podałam z sałatką z buraczków i papryki.
- tuszka królika ( skoki, łapy, comber )
- 3-4 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ocet do zamarynowania mięsa
Mięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek. Oprószyć solą, majerankiem i pieprzem, skropić octem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby mięso skruszało.
W szybkowarze rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać czosnek, liść laurowy i cebulę pokrojoną w talarki. Podlać wodą, doprowadzić potrawę do wrzenia, zamknąć szybkowar* pod ciśnieniem na 30 minut. Wyłączyć gaz, pozwolić samoistnie garnkowi odprowadzić parę ( zajmie to około 10-15 minut). Po otwarciu zahartować śmietanę powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do mięsa.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
* królika można zrobić w tradycyjnym garnku, jednak czas duszenia mięsa wydłuży się do 1,5- 2 godzin. Należy pamiętać, aby podlewać mięso co jakiś czas wodą.
- tuszka królika ( skoki, łapy, comber )
- 3-4 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ocet do zamarynowania mięsa
Mięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek. Oprószyć solą, majerankiem i pieprzem, skropić octem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby mięso skruszało.
W szybkowarze rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać czosnek, liść laurowy i cebulę pokrojoną w talarki. Podlać wodą, doprowadzić potrawę do wrzenia, zamknąć szybkowar* pod ciśnieniem na 30 minut. Wyłączyć gaz, pozwolić samoistnie garnkowi odprowadzić parę ( zajmie to około 10-15 minut). Po otwarciu zahartować śmietanę powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do mięsa.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
* królika można zrobić w tradycyjnym garnku, jednak czas duszenia mięsa wydłuży się do 1,5- 2 godzin. Należy pamiętać, aby podlewać mięso co jakiś czas wodą.
Pyszny królik. Uwielbiam to mięsko :)
OdpowiedzUsuńProszę o pomoc w sprawie wyboru szybkowaru. czym się kierować, a może po prostu który model się sprawdził.Dziekuję. Sprawa jest dla mnie pilna.
OdpowiedzUsuńEla
Witam Pani Elu. Mam nadzieję, że nie za późno odpowiadam. Osobiście używam szybkowaru marki Delimano, 4l. Dla 3 osobowej rodziny w zupełności wystarcza. Z moich spostrzeżeń: ważne jest aby przy wyborze szybkowaru zwrócić uwagę na stop z jakiego jest zrobiony - nie polecam szybkowarów ze stopów aluminiowych. Nagrzewają się szybko, ale też bardzo szybko tracą temperaturę. Proszę zwrócić uwagę na grubość dna - u mnie dno ma ok. 2 cm grubości. Nagrzewa się wolniej niż aluminiowy - ale uzyskuje niezwykle wysoką temperaturę smażenia ( co przyszpiesza również gotowanie) i bardzo długo garnek utrzymuje ciepło ( obiad zrobiony o 8mej rano - o godzinie 13stej jest nadal ciepły). Kolejną sprawą, na którą warto zwrócić uwagę jest ilość stopni uzyskania ciśnienia. Mój posiada 2 stopnie. Na nr 1 gotuję warzywa ( marchewka - 4 minuty ), na nr 2 - mięso ( karczek w plastrach - 15 minut i jest miękki, że się rozkleja). Mój garnek sam w sobie jest również ciężki jak i pokrywa jest solidna. Warto zwrócić uwagę na uszczelkę przy zakupie - aby nie miała ubytków i dobrze leżała w szczelinie pokrywy. Nie wiem jaki zakłada Pani budżet - ale nie warto kupować garnka za 100 zł ( do długofalowa inwestycja, nie warto oszczędzać, bo zwróci się to w kosztach użytkowania, choćby oszczędności zużywanego gazu)
UsuńJa uwielbiam szybkowary firmy Hawkins.
OdpowiedzUsuń