Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs...
Mój składa się z trzech: mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki.
Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki.
- ok. 1,5 kilograma mięsa ( u mnie łopatka wieprzowa- ok. 60 dag, skoki królika i filet z kaczki)
- 40 dag surowego brzucha wieprzowego ( surowy boczek)
- 50 dag wątroby wieprzowej ( lub tyle samo drobiowej)
- 2 suche kajzerki
- 2 duże marchewki lub 3 małe
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka + sól do smaku
Mięso( + boczek ) zalać wodą. Dodać 1 marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i 1 łyżkę soli. Gotować do miękkości*. Na ostatnie 10 minut gotowania do wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe mięso wyłowić z wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche bułki.
Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić.
Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C.
* jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut.
** dodatek surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy
Musi smakować niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń