Pyszna pokusa na przednówku lata. Kwaskowaty rabarbar i słodka piana to duet idealny.
Zachęcam do wykonania tego prostego, a jednocześnie niezwykłego w smaku ciasta.
Wymiary blachy: 24 x 45 cm
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 200 gr masła ( lub 250 gram margaryny )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Żółtka oddzielić od białek.
Z mąki zrobić kopczyk, dodać cukier i proszek do pieczenia. Przesiekać sypkie składniki z masłem. Po chwili dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część rozwałkować i wykleić nią blachę. Drugą część schować do zamrażalnika.
Nadzienie:
- 80 dag rabarbaru
- 1 szklana cukru
Rabarbar pokroić na około 2 cm kawałki.
Cukier wysypać na suchą patelnię. Podgrzewać do momentu uzyskania karmelu koloru herbaty. Następnie dodać do karmelu rabarbar i smażyć go bez przykrycia do momentu aż rabarbar zmięknie i ściemnieje. Konsystencją będzie przypominał konfiturę. Wystudzić.
Piana:
- białka z 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno z solą. W momencie podwojenia piany dodawać partiami cukier. Ubijać pianę do momentu aż będzie sztywna i błyszcząca. W tym momencie dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Na schłodzony spód wyłożyć rabarbar, na niego pianę. Na wierzch piany zetrzeć bądź rozkruszyć palcami zmrożoną część ciasta.
Ciasto piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Można ciasto podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych.