wtorek, 3 listopada 2015

Tort tiramisu


Uroczy torcik, który zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Wzorowany na słynnym włoskim deserze tiramisu.
Krem bazuje na serku mascarpone i żółtkach. Jego delikatny smak przełamuje mocna kawa z dodatkiem amaretto.
Torcik mimo, że efektowny nie jest trudny do wykonania. Zachęcam do spróbowania.


Na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lepiej się kroi niz na samej pszennej)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju ( ciasto jest dłużej świeże )

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.


Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal.
Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej.

Wylać ciasto do formy, piec ok. 25-30 minut w temperaturze 160'C do tzw. suchego patyczka. 
 Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić w formie do wystudzenia. 

Krem:
- 4 żółtka
- 250 gr serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki + 50 ml śmietanki
- 4 łyżki cukru 
- 1 łyżka żelatyny

Żelatynę zalać 50 ml śmietanki.
Pozostałą śmietanę ubić do sztywności.
Żółtka ubijać z cukrem do momentu aż zrobią sie puszyste i jasne. Dodawać partiami serek, ubijać nadal. Żelatynę podgrzać, dodać do masy serowo żółtkowej*. Całość wymieszać z odłożoną ubitą kremówką.

* przed dodaniem żelatyny do kremu warto do miseczki z ciepłą żelatyną dodać łyżkę kremu, z którym będzie mieszana. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych skrzepów ze zbyt szybko ściętej żelatyny w masie. 

Nasącz:
- 200 ml bardzo mocnej kawy
- 100 ml likieru amaretto

Składniki na poncz wymieszać ze sobą.

- dodatkowo ciemne kakao do oprószania warstw kremu. 

Polewa:
- 200 gr masy krówkowej ( pół puszki )
- 100 gr gorzkiej czekolady ( o zawartości min. 60% kakao )

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie partiami dodawać do niej masę krówkową. Mieszać do połączenia składników.

Obłożenie:
- rurki waflowe ( puste w środku ) 
- 6 łyżek wyżej opisanego kremu
- 4 łyżki bardzo kwaśnego dżemu ( u mnie wiśnia )
- wstążka do dekoracji


1. Ciasto pokroić na 3 blaty
2. Krem podzielić na 2 części  ( odłożyć 6 pełnych łyżek do obłożenia )
3. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu. Krem oprószyć kakao.
4. Na kremie ułożyć drugi blat. Nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu. Krem oprószyć kakao.
5. Ułożyć ostatni blat. Nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch polać polewą ( jeżeli była wcześniej przygotowana warto ją podgrzać w kąpieli wodnej )
6. Odłożony krem wymieszać z dżemem. Posmarować boki tortu. Do kremu przykleić ściśle rurki waflowe. Całość ustabilizować wstążką.
Schłodzić ok. godziny przed podaniem. 



Swój torcik dodatkowo udekorowałam motylami z czekolady ( klik ). Ich kształt wycięłam przy pomocy wykrojników. 



4 komentarze:

  1. bardzo ładna forma podania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszny, a prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam zapewnienia, że smakował wszystkim gościom :)

      Usuń