Wykonanie nie jest trudne, a efekt końcowy zaskakuje.
Do wykonania około 15 sztuk kulek* należy użyć kostki tłustego sera twarogowego o wadze 250 gram. Użyty ser nie może być suchy ani też bardzo kruchy.
* nie trzeba toczyć kulek z sera, można go pozostawić pokrojonego na małe kostki
Dodatkowo zioła - tutaj można popuścić wodze fantazji. Moje kulki docelowo miały być dodatkiem do sałatek w pomidorami, więc z mieszance suszonych ziół użyłam bazylii.
Przykładowy skład:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki / bądź papryki słodkiej zwykłej
- listek laurowy
- mała suszona papryczka chili
- olej / oliwa
II. Zioła należy wymieszać ze sobą w miseczce, a następnie otoczyć nimi serowe kulki
III. Następnie kulki układamy w słoiku, dodajemy papryczkę i liść laurowy. Całość zalewamy olejem rzepakowym / oliwą. Ser przejdzie aromatami po upływie dwóch dób. Im dłużej przebywa w zalewie tym jest bardziej aromatyczny.
Przekąskę należy zużyć przed upływem miesiąca.
Bardzo ciekawy pomysł, kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł muszę zrobić
OdpowiedzUsuńtrafiłam tutaj przypadkiem ,a widze ,ze zostane na dłużej,kulki muszą być rewelacyjne jutro muszę zrobić,pozdrwiam
OdpowiedzUsuńTen blog oceniam bardzo wysoko bo po prostu wszystko na nim jest.To na pewno każdemu człowiekowi bardzo się podoba.
OdpowiedzUsuńDoskonałe do sałatki oraz jako samodzielna przekąska!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na przekąski. Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Warto przygotować kilka porcji, bo pewnie szybko znikną z lodówki.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na przekąski.
OdpowiedzUsuń