czwartek, 5 maja 2016
Młoda kapusta z koperkiem
I nastał sezon na kapuchę ! Niezmienny dodatek do wiosennego obiadu. Świetnie komponuje się nie tylko z klasycznym mielonym, kopytkami czy knedlami. Taką kapustkę uwielbiam z kromką chleba. Po prostu wiosna na talerzu.
Przepis jest bardzo prosty, w wielu domach znany. Smaku młodej kapusty nie zaburzam cebulą czy przyprawami. Ona sama w sobie ma tą słodycz i doskonały aromat.
Przystawka dla dwóch osób:
- główka młodej kapusty
- duży pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miękkiego masła + 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki wody
1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy niezbyt drobno
2. W rondlu rozgrzewamy masło ( 2 łyżki ), dodajemy kapustę, przesmażamy chwilę, dolewamy wodę i sól.
3. Gotujemy do miękkości pod przykryciem - około 20-30 minut
4. Miękkie masło ucieramy na talerzyku z mąką. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy do niej pastę ( masło się rozpuści a mąka zagęści kapustę bez grudek ) i zagotowujemy całość.
5. Koperek siekamy, dodajemy do kapusty, wyłączamy gaz i przykrywamy na kilka minut aby smaki się przeniknęły.
Podajmy do obiadu. Wiosną smakuje ze wszystkim :)
oj kusisz ;))
OdpowiedzUsuńpo to jestem aby kusić :)
UsuńUwielbiam młodą kapustę w każdym wydaniu :) Gdybym mogła, to bym dodawała kapustę do każdego posiłku ;) Moja rodzina powoli ma dosyć tej mojej kapusty, ale myślę, że jednak tę wersję przepchnę ;) W ogóle śmieją się ze mnie, że w Szybkiej Pizzy non stop siedzę w kuchni, a potem jeszcze w domu. W sumie coś w tym jest :) Ale co poradzę na to, że to kocham no :) Zresztą nie tylko ja, bo widzę, że ty również.
OdpowiedzUsuńSzybka Pizzo - zgadzam się z Tobą w każdym słowie :D
UsuńBardzo pysznie te jedzenie wygląda. Może sobie kiedyś to zrobię.
OdpowiedzUsuńSmak i aromat wiosny.
OdpowiedzUsuńsalt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
dr mood likit
big boss likit
dl likit
dark likit
EQMP0