czwartek, 5 marca 2015
Jaglany krem wiśniowo pomarańczowy ( bez mleka, cukru i jajek )
Coś dla alergików, bezglutenowców i prawdziwych smakoszy :) pyszny, gęsty i bardzo owocowy krem zrobiony na bazie kaszy jaglanej.
Słodzony daktylami.
Na 3 pełne szklanki* kremu:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 czubata szklanka wiśni mrożonych
- 1 opakowanie daktyli
- sok z dwóch pomarańczy
- ewentualnie łyżka miodu do dosłodzenia
Daktyle włożyć do rondelka, zalać do równości wodą, gotować od momentu zawrzenia 5 minut. Odstawić.
Kaszę wsypać do rondelka, prażyć chwilę. Kiedy będzie gorąca i podprażona zalać odrobiną wrzątku. Zlać powstałe burzyny. Zalać 1 cm ponad powierzchnię czystym wrzątkiem. Gotować 10-15 ( do miękkości). Następnie przykryć i odstawić na kolejne 5 minut.
Do kielicha blendera/malaksera przełożyć kaszę, rozmrożone wiśnie z sokiem i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić miodem.
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńi jest pyszny!...a właściwie był :)
Usuńuwielbiam kremy jaglane, pycha!
OdpowiedzUsuńja się coraz częściej do nich przekonuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńi był apetyczny:) miał być dla synka a jedliśmy całą rodziną
Usuń