niedziela, 17 maja 2015

Kurczak cytrynowo-czosnkowy


To bardzo szybkie danie. Mięso drobiowe nie jest wymagające, nie wymaga długiej obróbki, za to doskonale przejmuje zadane mu aromaty. 
Danie nie jest wymyślne, proste smaki i krótka lista składników to przepis na kulinarny sukces. 


- 4 podudzia kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna ( skórka + sok )
- sól do smaku
- olej do smażenia - ok. 3-4 łyżki
- 1 łyżka masła

Cytrynę sparzyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę - bez białej części, a z owocu wycisnąć sok. 

Z podudzi usunąć zbędne piórka i kostki ( jeżeli jest należy wyciąć pozostałość po mostku kurczęcia - bądź bardzo dokładnie  oczyścić tą część).

Mięso oprószyć solą i skropić sokiem z połowy cytryny.

Ząbki czosnku lekko nagnieść nożem - wraz z łupiną.

Na patelnię wlać olej, dodać masło. Do zimnego tłuszczu dodać czosnek i ściętą skórkę cytrynową, ustawić na bardzo małym ogniu. Należy wykazać się cierpliwością - i poczekać aż skórki z czosnkiem zaczną skwierczeć*. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć mięso - zwiększyć moc ognia, smażyć na rumiano. Po obsmażeniu przykryć pokrywką, zmniejszyć moc ciepła - dusić ok 20 minut**. Na koniec skropić pozostałym sokiem. 

Podaję z wiosennymi jarzynami i mizerią. 



* rozgrzewając powoli patelnię sprawimy, że aromat dodatków przeniknie do tłuszczu i nada mięsu bogaty smak
** nie podlewamy wodą/winem/bulionem - mięso puści soki, w których będzie się dusić. 

niedziela, 3 maja 2015

Wiosenna sałatka z miruną


Stosunek warzyw do ryby jest wartością regulowną.  Jeżeli sałatka ma być posiłkiem a nie przystawką - zwiększmy ilość ryby

- 2 płaty miruny ze skórą ( lub jeden duży )
*łyżeczka otartej skórki z cytryny
  pieprz
  sól
- mała kapusta pekińska / sałata lodowa
- 1 dojrzałe awokado
- 4 jajka ugotowane na miękko
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ciętego szczypiorku



Rybę doprawiam solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smażę na oleju, studzę i delikatnie palcami rwę na kawałki. Kapustę szatkuję, awokado i ogórka kroję na cząstki, każde jajko tnę w 6 części. Na dużym półmisku układam sałatę, obkładam ją ciętymi warzywami, jajkami, rybą i ciętym szczypiorem.
Składniki dressingu mieszam ze sobą, polewam sałatkę i podaję.