środa, 8 lipca 2015

Kostka jagodowo-truskawkowa ( sernik na zimno )


Zapraszam na pyszny i mało skomplikowany w wykonaniu deser. Sernik na zimno na serkach homogenizowanych.
Kostka serowa wygląda bardzo efektownie, smakuje wybornie i daje przyjemne ochłodzenie w upalne dni.



Na blaszkę o wymiarach 24x28 cm

Spód:
- 3 serki homogenizowane waniliowe ( moje miały po 140 gr)
- 3/4 szklanki zmiksowanych jagód
- 2 galaretki + 1 łyżka żelatyny ( u mnie jagodowe )

Obie galaretki + żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzątku.Wystudzić.
Do serków dodać mus jagodowy i zimne galaretki.

Góra:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku.. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać zimną galaretkę.

Dodatkowo:
- 1 opakowanie biszkoptów
- truskawki

Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki.

Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą czekoladą.

* biszkopty można maczać w galaretce i dopiero wykładać nimi blaszkę - nie wypłyną wtedy na wierzch masy serowej ( jak u mnie )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz